Thursday, 20 August 2015

MENDIDIK ANAK PART 2

Assalamualaikum wbt

Salam khamis semua. Alhamdulillah. Penulisan yang sangat tak menyedapkan untuk dibaca. tapi nak juga share. Nak cite kat fb ramai sangat yang membaca. HakHak. Budget ada ramai pembaca kat fb. Wakakaka.

To be honest, aku memang dah buntu how nak mendidik anak. Guna kekerasan and kemarahan tidak menghasilkan anak yang berjiwa kental and berperangai baik. Then aku ni ibu muda segera, so banyak jugaklah aku follow mana yang patut and mintak adb\vise dengan kengkawan yang banyak membaca agar dapat membantu aku yang kebuntuan ni. 

Aku ibu muda segera and memang short tempered then korang boleh bayanglah aku camne kan if budak-budak buat perangai ni. So aku searchlah kat FB if ada group or pages yang menarik perhatian yang boleh dijadikan rujukan untuk aku. Okay setakat ni aku ada datu group kat FB memang totally membantu. Korang pun joinlah. InshaAllah. Banyak perubahan dekat diri aku ni.


Group ni semua peringkat umur ada. So siapa-siapa yang rasa kebuntuan tu bolehlah join. Sangat membantu. Recommended sangat.

Antara cara-cara yang banyak membantu aku adalah cara bercakap dengan anak. Aku cara bercakap memang worstlah. If tak dengar lambar merengek mulalah naik darah. Tapi aku cuba ubah perlahan-lahan. Aku cuba guna kaedah lain. Kaedah yang banyak memuji dirinya.

Contoh nak kejut bangun pagi untuk pergi sekolah. Kalau dulu aku banyak keraskan suara untuk paksa anak aku bangun. Tapi sekarang aku guna cara lain.

"Adik bangun mandi nak sekolah." Sambil usap. Ulang ayat yang sama, dan bila dia start merengek aku pun startlah ayat baru. Sambil tarik perlahan tangan anak "Anak ummi die rajin ke sekolah. Rajin belajar rajin bangun pagi dan rajin gosok gigi" Alhamdulillah rengekan dia hilang bangun dengan baiknya. "Meh ummi hantar dekat toilet. Nanti adik mandi. Cepat siap boleh tengok kartun." Tak salah guna umpan sekali sekala. 

Sekian. :)

No comments :

Post a Comment

Thanks Sudi Baca And Drop Your Comments