Friday, 27 February 2015

#PETUA MERAWAT BIBIR KERING

Assalamualaikum wbt
Salam kahfi. Rajin aku mengarang harini. Hahaha. Nak share PETUA merawat bibir kering. Aku rasa semua orang pernah alami masalah ni kan? Kalau kurang minum air for sure kering. Kering sampai merekah-rekah.
Petua ni dah lama dah aku praktis. Sejak aku zaman remaja terbilang lagi. Hahaha.
  
1. Mentega/marjerin or seangkatanlah. Sangat berkesan. Dalam masa 1 or 2 days dah okay. Tapi tengok berapa kerap korang oles kat bibirlah. Macam aku excited kemain. Sampai 2 3 kali sehari. Nak baik cepat. Selain tu mentega ni juga mampu buat bibir kita kemerahan balik tau. So korang amal hari-hari pun tak pe. Serius aku tak tipu. Huhuhu.

2. Vaseline. Yang ni korang biasa dengarkan? Bukan setakat kat bibir. Seluruh badan boleh guna. I like it. ahak ahak! Hahaha

Yang selebih ni aku tak pasti. Tak pernah try. InshaAllah aku akan try satu hari nanti. Aku baca dari website PETUA TRADISIONAL.

3. Ambil beberapa kelopak bunga mawar dan rendamkan dalam susu segar selama 1-2 jam. Then gunakan air rendaman tu sapu pada bibir. Selain tu mampu mengekalkan serinya. Fuyoo. Nampak sexylah bibir tu. Hehehe.

4. Susu pekat. Oles jer kat bibir dalam 1 jam cenggitu. Lepas tu basuhlah. Jangan buat tido. Kan bengkak esok pagi. Sebab semut duk bagi kiss good night.

5. Timun. Potong nipis-nipis dan tempek kat bibir tu. Mana-mana korang selesa. Tempek ke gosok ke. Hehehe.

6. Gel lidah buaya. Katanya mampu menyembuh dalam masa yang singkat. Aku tak tau. Tak pernah cuba. Korang cuba then gtau aku no.
Selamat mencuba dan beramal. Bai!

Monday, 23 February 2015

10 JENIS UBAT DARI LIMAU KASTURI

1 . ubat batuk
limau+kicap+garam = minum setiap pagi and malam …batuk akan beransur pulih


2 . ubat demam
Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.


3. ubat ketiak
Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.


4 . ubat pening kepala
Ambil sebiji limau kasturi dan potong sedikit di bahagian atasnya. Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah hidung semasa ia terpancut.


5 . ubat lelah
Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.Minumlah campuran madu dan jus limau kasturi tadi.Anda boleh meminumnya pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalamilelah. Tapi cukuplah anda mengamalkan cara ini seminggu sekali.


6 . ubat kurus
Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.


7 . ubat kelemumur
Biasakan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.


8 . ubat hilang minyak pada baju
Perahkan sebiji limau kasturi ke dalam piring.Campurkan perahan limau kasturi tadi dengan sedikit garam.Kemudian, gosokkan campuran di atas pada bahagian pakaian yang terkena minyak.Lepas dah gosok, biarkannya selama 5 hingga 10 minit. Kesan minyak tu akan hilang nanti.Akhir sekali, barulah anda basuh pakaian tadi bersama dengan pakaian lain macam biasa.


9 . ubat wangi rambut
Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih. Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening & menyejukkan kepala.


10 . ubat kilatkan cermin mata
Cermin mata selalu kabur warna kerana terkena peluh disekitar mata atau hidung. Cuba petua ini bagi mengatasi cermin mata anda jelas lebih lama. Cuci & gosokkan sedikit limau pada kacanya. Bilas bersih2 kemudian lap dgn kain bersih atau tisu. Hasilnya cermin mata lebih kuat & jelas lebih lama.


Shhh!! Aku copy dari FB Saya Cinta Suami Saya

InshaaAllah. Saya sangat cintakan bakal suami saya. Doakan kami. Aamiin.

Simpan kat my belog. Bakal suami kuat batuk.