Monday, 12 January 2015

BERSEDIAKAH AKU??

Assalamualaikum wbt

Hello world. Harini 12 Januari 2015, maka genaplah 66 hari perkenalan aku, msengineer dan dia, mrfirefighter. Hopefully perkenalan ini akan terus kekal hingga ke syurga. Aamiin. Doakan tuk kami yer. (^_^)

Actually kami tengah berusaha untuk ke step seterusnya. Mengakhiri zaman bujang. Tadi masa tengah layan FB ketika kebosanan dan kemengantukan yg amat. Aku terbaca satu website (MATABULAT).

Kat website tu dia ada 10 soalan berhasrat untuk bertunang. Moh kita review satu-satu soalan ni.

1. Apakah wawasan hidupnya?

Allah. Jawapan untuk ni aku ada samar-samar jer. Tapi aku dia bercita-cita tinggi. Cuma disebabkan dia kehilangan 'pemberi semangat' so impian dia tolak ketepi. Tapi semenjak aku hadir dalam hidup die ni. Nampak cam kembali bersemangat. Its okay. Aku baru lepas tanya dia. Nanti dia dah jawab aku update lagi. Ngee.

Jawapan papa:
Menyenangkan keluarga. Biar papa susah tapi yang lain senang. Jangan susahkan orang lain.

2. bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?

Okay. Totally memang aku tak tanya langsung and i have no idea about this question. Tak leh nak men hentam jerkan? Tapi aku pasti jawapan dia positif macam jawapan aku. Ahaks.

Jawapan papa:
Sesuatu  yang mulia & perlu dihormati & disanjungi. Kerana lelaki takkan berjaya tanpa sokongan wanita dan keluarga.

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?

Setakat ni dia selalu tegur sifat kuat merajuk aku. Bukan apa. Dia tak ada masalah untuk pujuk aku. Tapi kalau bukan depan mata memang masalah. Sebab dia manatahu aku tengah merajuk ke apa. Selau kena tegur pasal ni. Alhamdulillah. Sekarang ni aku ikut nasihat dia. Jangan buat andaian sendiri. Tanya dulu. Aku praktiskan and dah tak de isu merajuk. Tapi isu tak dengar kata pulak keluar. Hahaha.
Ala masalah tak dengar kata tu bukan apa. Sebab dia suruh aku balik awal. jam 6 or paling lewat 630. Waktu kerja dah habis baliklah. Lagipun tempat barukan. Tak kenal sape2 lagi. So dia dah tak tahu nak cakap apa. Sebab aku tak bagi feedback dengan teguran dia ni. Tu dapat title tak dengar kata. (T_T)

Jawapan papa:
Suka yang berterus teran, tidak hipokrit dan tak pentingkan diri sendiri. Memahami apa yang papa lakukan

4. Apakah pandangan mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?

Isu ni tak masalah langsung. Cuma aku jer kena prepare myself untuk bersiap sedia. Sebab my mrfirefighter ni duda anak satu. So soalan tu aku yang kena bagi jawapan sebenarnya. Hehe. Tapi inshaAllah. Aku suka budak and suka my daughter. Dah jatuh sayang pun. Hehe.

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?

Setakat ni Alhamdulillah. Lagipun dia jaga badan dia. Fitness katanya. Aku yang terkena balik. Hahaha.

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?

YaAllah. Sangat. Aku tak tahu berapa club dah dia join. Aktif pulak tu. Beza sangat dengan aku. Aku jenis cepat bersyukur dengan kawan yang ada.

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?

Okay tak nak komen lebih. Superb! Tu jer jawapan dia.

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?

Yang ni. Kami lebih kurang sama. Lahir bulan sama and memiliki perwatakan and minat yang hampir sama. Aku boleh layan apa yang dia minat. Tapi aku tak pasti dia boleh layan tak minat aku. Berbeza setakat ni. Dia suka shopping and aku? Sometimes. Hahaha. Terbalik pulak kami.

Jawapan papa:
Belek moto kereta and bersama keluarga temasuk shopping. Kan betul.

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan NGO atau pertubuhan kebajikan?

Alamak. Dia tak aktif dekat sini. Tapi aktif kat club dia. Kat situlah kalau dia bersama-sama menolong mereka yang memerlukannya. Tak nak komen lebih.

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumah tangga mereka?

Soalan last ni aku baru tanya. Nanti aku update. Apa yang aku tahu dia dah matang. Apa-apa mesti nak selesaikan sendiri. And cuba nak selesaikan sendiri.

Jawapan papa:
Kalau untuk kebaikan tak ada masalah tapi kalau dengan niat untuk pecah belahkan keluarga sorry to say. hye hye bye bye

Dan aku? Dah bersedia ke nak memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu? My answer "InshaAllah. Papa bantu ummi and ummi akan cuba sedaya upaya untuk memberi yang terbaik untuk papa dan adik serta anak-anak kita yang akan datang. InshaAllah ada rezeki kita. Aamiin.


A successful marriage requires
falling in love many times,
always with the same person.
-franz schubert- 

5 comments :

  1. Keep it up and do invite me for your wedding .
    You are a great person and a great friend.
    I will pray for your happiness and good health.
    Take care and do have the time to think about your not so good friends.
    Though we are not in constant contact but my prayers are always for you and your well being.
    All the best Im, May God Bless you.

    ReplyDelete

Thanks Sudi Baca And Drop Your Comments