Tuesday, 12 May 2015

CARA URUSKAN KERJA DAN MASA

Assalamualaikum wbt

Okay. Disebabkan aku rasa macam timing kerja aku dah lari jauh. Aku macam dah hilang cara untuk manage masa and kerja aku. Hilang fokus aku sebab banyak sangat masalah/dugaan yang menimpa .So aku cubalah mengkaji segala punca and sebab dia kenapa adn try dapatkan solution:

Antaranya:

1. Aku kerja memang ikut office hours. Memang jaranglah nak tengok aku balik lambat stay sampai jam 10 hingga 11. Sangat tak logik aku boleh stayback. Sebab jam 930 aku dah selamat lena. Ashane tu. So aku conclude masa aku memang terhad and aku pula bekerja sebagai kuli. Ikut ape orang bagi, so lagilah giler nak manage kerja tu. But its okay. Semua masalah ada penyelesaiannya. Ngee. Korang tengok kat SINI. Exactly 100% macam tulah aku manage kerja aku yang bersusun dulu. Masa kat company lama.

a) Susun tugasan harian mengikut prioriti. Tak faham yer camne? Tengok gambar kat bawah ni.


Lebih clear tak? Senaraikan mengikut bahagian masing-masing. Baca gambar dari kiri ke kanan bermula dari atas. Means yang paling paling penting URGENT+IMPORTANT dan yang boleh abaikan sikit NOT URGENT+NOT IMPORTANT.

b) Jangan tangguhkan kerja. Pandai-pandai sendirilah yang ni. If kerja dah tak de so budget nak tinggal satulah untuk esok. DON'T!! Buat jer. Esok kalau tak de keje boleh relax2 update belog. Muahahaha.

c) Sediakan to do list or senaraikan semua kerja and mark mana yang WAJIB siapkan. And estimatekan due date. Walaumacammana sekalipun mesti kena siapkan ikut tarikh yang dah distatekan.

d) Jangan bebankan diri dengan bebanan yang tidak sepatutnya. Maksudnya. Semua senarai kerja tu estimatekan berapa lama masa yang diperlukan untuk menyiapkan kerja tu. Jangan bebankan diri pulun habis habisan. Badan letih kerja pun jadi lambat siap. Sebab tu aku suka balik ontime. (^____^)

2. Sebelum memulakan kerja. Kita kena pastikan kita faham apebenda kita nak buatkan. So yang ni pun include sekali. Tapi the problem is aku tak tahu mana puncanya. Lack of explanation or aku yang hilang fokus. Tapi kalau aku hilang fokus aku admit jer. Memang totally salah aku kut. Muahahaha. Tapi aku tersangat tak suka. Kalau tak explain bebetul dekat aku. Then bila aku cuba nak fahamkan banyak cite luar. So kepada mereka mereka yang ada anak buah/staff mintak tolong perbaiki jika kita mempunya kelemahan dari segi explanation. Penting wooo. Kalau explanation ke laut keje kelaut then kena buat lagi. Rugi masa aku!! Hahaha

a) Orang atasan kena improve dari segi/cara nak bagi kerja dekat orang bawahan

b) Kita yang amik langkah tanya orang atasan balik (APA, DI MANA, BILA, BAGAIMANA)

3. Nak bagi keje bila tunggu time keje dah siap. Janganlah tunggu kerja aku siap. Style aku just bagi jer keje kat aku, kalau betullah nak aku yang buatkan kerja tu. Bimbang aku terbeban? Dont worry aku cuba managekan sebaik mungkin. Bagitau due date, If aku rasa aku tak sempat aku bagitahu mungkin tak sempat. Kan lebih senang. Nak tunggu kerja siap baru nak bagi. Hurm macam tak sesuai.

a) Yakin dengan orang bawahan mampu selesaikan tugasan yang diberi

b) Susun perancangan dengan teratur and teliti.

4. Mungkin aku tak biasa dapat kerja dari orang atasan, Sebab selalunya kerja-kerja terus direct dekat aku. And aku akan distributekan semua. Means aku yang buat keputusan. Eh tak jugak. Still my boss yang buat keputusan but aku just terangkan jer ape yang berlaku than tunggu my boss decide. Tak de pulak kena go through sesama. Ko tak leh terima ko jadi kuli ke im????? Hahaha. No lah!! Aku tak macam tu okay. Just suka semuanya tersusun.

a) Terimalah hakikat ko kuli!!! Hahaha

Need to improve morelah!

No comments :

Post a Comment

Thanks Sudi Baca And Drop Your Comments